II. DENTI BORTÚRA

A tavalyi sikeres bortúrán felbuzdulva az idén is megszerveztük a természetjárással és borkóstolással egybekötött kirándulásunkat Szekszárdra.

Szeptember 27-én a Sió motelből indultunk fiatalos lendülettel gyalogosan a hegytetőre a Heimann Pincészetbe. Utunk során számos birtokon javában folyt a szüret, hisz nemcsak bennünket csalogatott ki a szabadba a fantasztikus napsütés ezen a napon.

A sváb gyökerű Heimann család 1758 óta él és dolgozik Szekszárdon. Ez alkalommal volt szerencsénk a legifjabb borszakértővel is találkozni, aki szintén Zoltán névre hallgat. Ifj. Zoltán szőlész-borász tanulmányait Geisenheimben, Montpellierben és Udinében végezte. Hazatérésével fokozatosan veszi át a szőlészet-borászat irányítását és szívesen képviseli a birtokot külföldi fórumokon is. Kiváló stílusérzékről és nagy szalmai kompetenciáról tett ő is tanúbizonyságot, szüleihez hasonlóan. Nagy élményt nyújtott csapatunknak a borok kóstolása, Ágnes jól bevált megörökölt recept alapján készített kiflije, végül, de nem utolsó sorban az új pinceszakasz látványa a szintén új hordókkal együtt.

A túra második része már alkonyatban zajlott, utunk az Eszterbauer Borászathoz vezetett. Eszterbauer Jánostól megtudtuk, hogy az 1746-os szekszárdi levéltári adatokban már szerepel a szőlőművelő Eszterbauer család, melynek ő a 10. generációja. Pálinkás Laci borász segítségével működteti a tradíción alapuló borászati vállalkozást. Az impozáns látványt nyújtó pince éttermében többfogásos vacsorával vártak bennünket és széles kínálat mutatkozott borokból, melyekről szemlátomást szívesen mesélt nekünk János. A pincerendszerben tett vezetés komoly élményt jelentett számunkra.

Elmondhatjuk, hogy szeretünk jó csapattal ízletes nedűket kóstolni, terveink szerint jövőre is lesz bortúra.