XI. DENTI SZIMPÓZIUM

Beszámoló a XI. Denti Szimpózium és Baráti Találkozó eseményeiről.

A fenti eseményre – a Denti System Kft szervezésében – 2016. június 24-26. között került sor Hódmezővásárhelyen a Gingko Hotel és Fekete Sas Rendezvényház termeiben. A rendezvényen – az év legmelegebb napjai ellenére – közel 200 fő vett részt. Korábbi beszámolóinkból is ismert, hogy a Denti System Kft. nagyon fontosnak tartja azt, hogy a rendszert használók rendszeresen vegyenek részt a Kft. által szervezett tanfolyamokon és továbbképzéseken, melyek egyik fontos állomása a két évenként megrendezésre kerülő, immár XI. tudományos ülés és baráti találkozó. Ezen a szimpóziumon a résztvevők ismételten betekintést nyerhettek a Denti® által tervezett-megvalósított implantátumok jelenlegi fejlesztéseibe, választ kaphattak a mindennapok során felmerülő kérdésekre, és sor került a Denti® rendszert használó, ma már több száz kolléga által gyűjtött eredmények és tapasztalatok bemutatására. A szakmai program – kötelezően választható pontszerző tanfolyamként – akkreditálásra került a Szegedi Tudományegyetem által.

A kongresszust megelőző napon (június 24-én) egy „hands-on” (Dr. Hangyási Dávid Botond: „Protetikailag irányított átfogó tervezés, augmentáció és implantáció, állcsontgerinc expanzió”) és egy elméleti workshop került megrendezésre, élő műtétes sebészeti bemutatóval (Dr. Benedek Gábor – Dr. Vajdovich István) „Komplex implantológiai megoldások Denti® Bone Level implantátumok beültetésével” címmel. Az ezekre a programokra történt nagyszámú jelentkezés és az utólagos visszajelzések alapján a jövőben ezt a továbbképzési formát folytatni és bővíteni érdemes.

Június 25-26-án került sor a szimpózium előadások formájában történő tudományos programjának lebonyolítására.

A megnyitó keretében Vajdovich Nóra ügyvezető igazgató az elmúlt évek sikersorozatából a X. szimpózium óta történt legfontosabb eseményeket és fejlesztéseket emelte ki és ismertette a szakavatott hallgatósággal. Ezek közül néhány: a cég a hazai elismertség mellett egyre több országban van jelen; az implantátumok újabb formái kerültek bevezetésre; nő a Denti®implantátumokat használó kollégák száma; szakmai és tudományos együttműködések keretében újabb együttműködési szerződések születtek, illetve tovább folytatódnak (pl.: Szegedi tudományegyetem: biointegrációt elősegítő titán felület módosítások; Cad/Cam technológia a Denti® implantációs rendszerben; Denti® on 4 MultiUnit a gyakorlatban; új megoldások az Elsner System-mel való együttműködésben; Denti Guide az implantológiában).

Igazgatónő bejelentette azt is, hogy a Szegedi Tudományegyetemmel való együttműködés és a cég részéről történő támogatás eredményeképpen az Egyetem Fogorvostudományi Karának Tanácsa a Denti System Kft. részére az „Aranyfokozatú Támogató” kitüntetést adományozta.

A szimpóziumot Dr. Joób Fancsali Árpád egyetemi docens (Semmelweis Egyetem), a MAFIT elnöke nyitotta meg. Jelenléte és beszéde az ülés kiemelkedő eseménye volt. Szakmai indokokkal alátámasztott véleménye egyértelművé tette, hogy a Denti® a magyar implantológia kiváló képviselője hazánkban és határainkon túl. Kiemelte a Dentiben történő folyamatos, tudományos alapokon nyugvó fejlesztéseket, a továbbképzések szervezettségét, szavait idézve „a Denti egyfajta hungarikum”. A nagysikerű megnyitót tovább fokozta elnök úr nemzetközi mércével is magas szintű tudományos előadása „Arcüregemelés műtéti technikái és komplikációi” címmel. Dr. Joób Fancsali docens úr részvétele, valamint a magyar implantológia helyzetéről – beleértve a Dentit – szóló szavai és tudományos előadása újszerű volt és általános elismerést váltott ki a hallgatóságból. Ezt követően Vajdovich professzor úr áttekintette a Kft. több mint 30 éves történetének főbb eseményeit (pl.: fejlesztések, nemzetközi kapcsolatok, továbbképzések, stb.), különös tekintettel a jelenlegi helyzetre, az eredményekre és a jövő fontosabb terveire.

A szimpóziumon még 20 előadás hangzott el, magas szakmai színvonalon. Az előadások fontosabb témái: periimplantitis (diagnózis, kezelés), Dentigen® teszt alkalmazása, gerosztomatológia és implantológia, Denti® short implantátumok a gyakorlatban, mágneses kalapács, digitális dokumentáció és jogi védelem, ultrahangos fogtisztítás, Denti® implantátumok alkalmazása az esztétikai zónában. Továbbá igényes előadást hallhattunk csontpótlási módszerekről a minőségi protetikai megoldások jegyében Dr. Asztalos Tamástól, illetve a Denti® on 4 MultiUnit a gyakorlatban címmel a pénteki workshop program összefoglalásaként Dr. Benedek Gábortól látványos műtéti videók segítségével. Az üléseket Vajdovich professzor és recenzens vezette. Az időhiány miatt sajnos nem volt lehetőség érdemi diszkussziókra, és hiányolhatók a női előadók (egy kivétel volt, Dr. Lackóné Dr. Turzó Kinga dékán asszony, aki magas színvonalú, profi előadást tartott a biointegrációt elősegítő titán felületmódosításokról).

A Denti, mióta szimpóziumot rendez, mindig meglepi a résztvevőket (és a szakmát) valami újjal (eddig ilyenek voltak a „Denti®implantátum család” legújabb fejlesztései). Ezúttal a meglepetést egy könyv jelentette; „Dr. Vajdovich István: Egy fogorvos emlékei a boldog, szép időkből. Barangolások a Denti® implantátumok körül” címmel. A könyv egy családregény és egy érdekes szakmai leírás a hazai implantológiában elismerésre méltó Denti® implantációs rendszer történetéről.

A Denti System Kft. hosszú évek óta jótékonysági akciókat is szervez, illetve ilyenekben vesz részt (pl.: sportolók támogatása, egészségügyi műszerek vásárlása, stb.). Ezúttal a koraszülött gyermekeket (és anyukáikat) támogató alapítvány részére szervezett gyűjtést, melynek során 600ezer Ft támogatást utalt át a Korábban Érkeztem alapítványnak.

A szombat esti Budapest Bár koncert a kevés szabadidő kiemelkedő kulturális és szórakoztató eseménye volt.

A rendezvényen 17 kiállító cég vett részt. A kiállításon dicséretesen élénk volt a forgalom. Köszönet a cégeknek és a szimpóziumot szervező-rendező Denti csapat minden tagjának. A két évenkénti hazai rendezvény-sorozatot a Denti ezúttal megszakítja, mert új színfoltként 2017-ben Erdélyben, Székelyudvarhelyen kíván hasonló szimpóziumot szervezni.

Dr. Orosz Mihály, Körtvélyessy Győző

További képes beszámolónk a Facebook oldalunkon található.