Projekt azonosítója: GINOP-2.2.1-15-2017-00039

Projekt címe: Rizikófaktorokat és parodontológiai szempontokat is figyelembe vevő, új fogászati implantátumrendszer kifejlesztése.

A (fő)kedvezményezett neve:   DenTi System Kft.
Konzorciumi partnerek: Szegedi Tudományegyetem
Támogatás összege (Ft): 441.178.299,- Ft
A projekt befejezési dátuma: 2021.05.31.
A támogatás intenzitása (%): 79,636400%

Források megoszlása konzorciumi tagonként:

Projekt összefoglaló

A tervezett K+F+I projekt fő célja olyan újgenerációs fogászati implantátum rendszer kifejlesztése, mely csökkenti az implantátum körül kialakuló bakteriális eredetű gyulladások lehetőségét. A periimplantáris gyulladás elkerülése jelentősen, akár többszörösére is növelheti a beültetett implantátumok élettartamát. Ezáltal tovább biztosítja a fogpótlás által nyújtott egészségmegtartó és esztétikai megjelenést javító funkciókat.

A fő célt a következő részcélok elérésével kívánjuk megvalósítani:

1) Az implantátum parodontológiai szempontokat is figyelembevevő áttervezésével biztosítani kívánjuk azt, hogy az implantáció után megfelelő mennyiségű lágyszövet képződhessen, és a kialakult íny zárása megvalósuljon.

2) A felszín fiziko-kémiai módszerekkel történő módosításával  javítani kívánjuk az lágyszöveteket alkotó epithél és fibriplaszt sejtek megtapadását az implantátum nyaki részén.

3) A protetikai fejrész megfelelő módosításával ellenállóbb lágyszövetek kialakulását kívánjuk elősegíteni, ezzel az íny biológiai szélességét hosszú távon is fenntarthatóbbá kívánjuk tenni.

4) Szem előtt tartva a megfelelő esztétika elérésének illetve a protetikai munka megkönnyítésének alapelveit, olyan implantátum-felépítmény kapcsolat kialakítását tűztük ki célul, amely a mikromozgásokat lecsökkenti és áthatolhatatlan gátat képez a baktériumok számára.

5) Továbbá célunk olyan sebészeti eszközpark kifejlesztése, amely segítségével a beültetés során megvalósítható a szövetek kímélése, a gyógyulás gyorsabbá és eredményesebbé tétele.